antiga casa PERVERSIÓ VERTICAL (since 2008)

dimecres, 2 d’octubre del 2013

Selecció Gran Reserva de vies a la Dent d'en Rossell.

Ja fa uns quants anys que anem pujant a escalar a la Dent d’en Rossell, sobre la vall d’accés al santuari de Núria. No pas perquè sigui una paret de gran bellesa sinó perquè la seva proximitat a casa ens assegura unes matinals molt intenses. No cal dir que l’escalada aquí es regula per una ètica marcadament clàssica però en els últims anys m’he anat convencent de quelcom que malgrat l’aplastant evidència em resignava a acceptar. Les línies clàssiques de la paret ja fa molts anys que restaven obertes i mes o menys anàvem identificant les que es podien considerar les més recomanables. Poques vies es podien catalogar amb aquest adjectiu ja que les línies lògiques que segueixen aquests itineraris clàssics sovint quedaven atapeïts per l’herba o el que és pitjor, per la molsa. En aquest grup, el diedre Primavera i sobretot la Tardor d’en Nepgeperuda són les que destaquen sobre les altres. Així, amb els anys, m’he anat convencent d’aquesta evidencia a la que feia referència abans i que no és altra que les vies guapes de la paret son aquelles que van a buscar les plaques més monolítiques, fugint d’aquesta mentalitat clàssica que ha imperat des de sempre en aquest indret i adoptant un marcat caràcter modern. No ha set fins fa pocs anys que s’han anat a buscar els recorreguts que enllacen les plaques més estètiques, a vegades amb travessies per anar enllaçant-les, i el resultat ha estat que segurament les vies més recomanables de la paret siguin les de més recent factura. El preu que s’ha hagut de pagar per obrir aquestes vies ha estat un gran dispendi de ferralla fixa, en ocasions excessiu per haver equipat trams de fissura perfecta (per sort poques vegades) però en qualsevol cas, un peatge assumible per poder gaudir de llargs recorreguts amb molts o bastants llargs recomanables i poquets trams d’herba. En aquest altre grup hi trobem el Somni d’en Rosell i la Nanuuuuuu , un llegat que ens ha deixat l’amic Pau Escalé, i les encara més recents Kuru i la Historia Interminable. Adjunto les ressenyes, manllevades d’en Luichy, en Kim Gil i els aperturistes de les dues ultimes. Sens dubte faig una recomanació enèrgica de tots aquests itineraris però sobretot recomano repetir-los amb la major celeritat possible. Fa un temps, un dels enginyers que va participar en la construcció del nou túnel del cremallera em va explicar una de les raons de la nova construcció. La paret té data de caducitat i sense saber si serà tard o d’hora, el seu futur està al fons de la vall en forma de gran escombrera.

5 comentaris:

Albert ha dit...

La Dent d'en Rossell ha produït despreniments importants, alguns d'ells van tallar l'antic traçat de la via. D'aquí a dir que es produirà un gran despreniment en poc temps (geològicament seria immediat) crec que és una mica agosarat.

nenivan ha dit...

Hola Albert,
en cap cas m'he aventurat a pronosticar un gran desprendiment a curt termini, textualment he escrit "tard o d'hora" i en cap cas he dit que la paret s'hagi d'ensorrar tota ella. Com molt bé dius, hi ha hagut desprendiments importants i aquest fet, de produïr-se en el futur, podria afectar alguna de les vies que recomano. O no.
Per tant, de moment a disfrutar d'aquestes vies i si s'ensorren, mala llet.
Saludus

albert ha dit...

Perfecte. Es el que m havia semblant entendre en les ultimes paraules.
Bones escalades

DEEP Catalunya ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
DEEP Catalunya ha dit...

PERILL, IMMENS BLOC INESTABLE A LA VIA KURU: Es recomana als amics aperturistes d'aquesta via trobar el moment i la col.laboració d'altres escaladors per fer caure de forma controlada el bloc de la R-8 Segurament durant la seva caiguda escombrarà part de la vuitena tirada i impactarà contra el camí, per la qual cosa per seguretat s'haurà de tallar el pas pel camí durant la maniobra. L'altre opció molt més arriscada, ja què durant aquest estiu serà una via molt transitada, és eaperar que una tempesta de pluja faci caure de forma natural el bloc a la nit. Esperem que no hi hagi cap accident. Gràcies companys i molta cura. DEEP Catalunya